2021/Schedule

From WikiConference North America
< 2021
Revision as of 17:48, 11 October 2021 by SuperHamster (talk | contribs) (Rm skip link)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

WikiConference North America 2021 takes place over three days, October 8 - 10.

We have several concurrent tracks:

  • Tracks Red and Blue are filled with presentations. These are also live-streamed to YouTube and available in both English and Spanish.
  • Track Green is primarily workshops and discussions.
  • The edit-a-thons track holds edit-a-thons and other collaborative sessions.
  • The Unconference is where anyone can propose or spontaneously organize a mini-presentation, discussion, or workshop on a wiki-related topic. Please add sessions to our unconference page.

There are 5 unscheduled minutes between most sessions to allow for session wrap-ups, switching rooms, and taking quick breaks.

We use JavaScript to adapt the schedule to your local timezone and to reload this page when the schedule changes. Use this link if you want to see the unadapted schedule in U.S. Eastern Time, or to avoid the automatic reloading.

Translation

We're pleased to provide translations between English and Spanish for our Blue and Red tracks!

When watching a presentation in either of those tracks, you will see an option on the right-hand column to change your language and receive an audio feed from a live interpreter. Attendees may also change Hopin's interface language by clicking their avatar at the top-right and selecting "Languages" in the dropdown.

Friday, October 8

Icon Key:   Presentation Presentation   Group Discussion Discussion   Panel Panel   Workshop Workshop   Edit-a-thon Edit-a-thon
Time
(US Eastern Time)
Track Red (Stage)
Available in English and Spanish Recorded and broadcasted - click for stream
Track Blue (Stage)
Available in English and Spanish Recorded and broadcasted - click for stream
Track Green (Breakout Room) Edit-a-thons Unconference

(add your own!)

12:00 - 12:25
25 minutes
Welcome to WikiConference North America 2021!
  • Introduction (red track)
12:30 - 13:10
40 minutes
Presentation Global templates, and their special challenges for English, French, and Spanish languages Presentation Glassbox: betting for proactive transparency against misinformation Workshop Expert fact-checkers rely on Wikipedia. You and your students should too!
13:15 - 13:40
25 minutes
Presentation OpenHistoricalMap: Historical Geography Wiki style Presentation How the Smithsonian and Wiki Education are adding biographies of American women
13:40 - 13:50
10 minutes
Break
13:50 - 14:20
30 minutes
Plenary: Breaking the gender gap on Wikipedia / Rompiendo la brecha de género en Wikipedia (Carmen Alcázar)
14:25 - 14:50
25 minutes
Presentation News On Wiki, Phase 2 complete; Future steps with ASU journalism school Presentation 2Rāth: To Digitally Preserve Arab Literary Heritage Workshop From sign shop to desktop
14:55 - 15:20
25 minutes
Presentation Introduction to Enterprise MediaWiki Workshop How to tie together Commons, Wikidata, and possibly Wikipedia by using SuggestedTags Edit-a-thonEmerging technologies edit-a-thon: nano and AI, oh my!
15:25 - 15:50
25 minutes
Presentation WikiProject Clinical Trials, Wikipedia for Research Workshop Programs & Events Dashboard - Tips & Tricks for Event Organizers Clarifying property application for effective SPARQL queries
15:55 - 16:20
25 minutes
Presentation Survey Says: What Wiki Education's program participants say about joining the Wikipedia and Wikidata communities Presentation WikiLetters Systematic Review
16:25 - 16:50
25 minutes
Presentation Links, Wikipedia, and Knowledge Gaps Presentation Current developments in Wikipedia-integrated academic journals
16:55 - 17:20

25 minutes

Panel State of Education Panel

(Information Has Value: Engaging Students as Wikipedia Editors, Wikipedia as Information Literacy Vector: Authority and Undergraduate Students)

Lightning talks (Friday Lightning Talks Room)
17:30 - 18:30

60 minutes

18:30 - 19:30 Break!
19:30+ Virtual World Retreat - WorkAdventure / Happy Hour
20:00 - 21:00 LIVE: Wikipedia Weekly video podcast – The Depths of Wikipedia

An evening of quirky fun and trivia with Annie Rauwerda, creator of the highly popular Instagram and Tiktok feeds @depthsofwikipedia.


Join users Fuzheado, Pharos, Rosiestep, and Annie Rauwerda in a competitive round of Wikipedia trivia. Find out how Annie got more than 350,000 followers on Instagram and more than 4 million likes on Tiktok.


Watch the Youtube Live stream

21:00 - 21:30 Movement Charter Drafting Committee selection workshop for North American affiliates

Saturday, October 9

Icon Key:   Presentation Presentation   Group Discussion Discussion   Panel Panel   Workshop Workshop   Edit-a-thon Edit-a-thon
Time
(US Eastern Time)
Track Red (Stage)
Available in English and Spanish Recorded and broadcasted - click for stream
Track Blue (Stage)
Available in English and Spanish Recorded and broadcasted - click for stream
Track Green (Breakout Room) Edit-a-thons Unconference

(add your own!)

11:45 - 12:00
15 minutes
Welcome to Day 2 of WikiConference North America 2021!
12:00 - 12:55
55 minutes
Panel Engaging the University Community with Wikipedia Curating and Creation Workshop VRT & WMF Legal: Workflow Discussion Demystifying Copyright: Unlocking a Treasure of Content in Journals and Periodicals (On Zoom)
13:00 - 13:55
55 minutes
Panel Classroom Project Showcase

(When Students contribute to Wikipedia: A Local Initiative with Global Reach, Teaching Engineering Writing and Ethics with the Wikipedia Writing Assignment, Wikipedia, The Future of Inclusivity in Education)

Workshop Add your country to WikiProject Govdirectory
14:00 - 14:40
40 minutes
Presentation Building Organizing Tools for Campaigns and Editing Events Presentation How do you even teach Wikidata? Reserved for follow-up questions & post-panel discussion following the Classroom Project Showcase Vaccine Safety Edit-a-thon
14:45 - 15:25
40 minutes
Workshop Editing seems too hard; let's fix that Workshop Community feedback wanted: Universal Code of Conduct draft enforcement guidelines [starts at 14:30 EDT on Zoom]

Caribbean Digital Human Rights Community Workspace & Edit-A-Thon

15:25 - 15:35

10 minutes

Break
15:35 - 16:05
30 minutes
Plenary: Trust and Knowledge on the Global | Local | Glocal Level (red stage) -- Connie Moon Sehat
16:10 - 16:25
15 minutes
Presentation Non-English Editions of Wikipedia Have a Misinformation Problem Presentation "So Many Books, So Little Time": Wikipedia as Odd Literature
16:25 - 16:40
15 minutes
Presentation How Do the Top Ten Languages in North America Fare on Their Wikipedias?
16:40 - 16:55
15 minutes
Presentation Why Consensus Fails Break
16:55 - 17:10
15 minutes
Presentation Decolonizing Wikipedia
17:15 - 18:00
45 minutes
Presentation Engaging subject-matter experts during a national emergency: Wiki Education and COVID-19 Lightning talks (Green Room)
18:00 - 19:30 Break
19:30+ Virtual World Lounge - Grand Parisian Library Party / Happy Hour

Sunday, October 10

Icon Key:   Presentation Presentation   Group Discussion Discussion   Panel Panel   Workshop Workshop   Edit-a-thon Edit-a-thon
Time
(US Eastern Time)
Track Red (Stage)
Available in English and Spanish Recorded and broadcasted
Track Blue (Stage)
Available in English and Spanish Recorded and broadcasted
Track Green (Breakout Room) Edit-a-thons Unconference

(add your own!)

11:00 - 11:45

60 minutes

Editatona (Part 1: Workshop) Join via Zoom
11:45 - 12:00

15 minutes

Welcome to Day 3 of WikiConference North America 2021!

Greeting from Maryana Iskander, incoming CEO, Wikimedia Foundation [in Red track]

12:00 - 12:30
30 minutes
Maryana Iskander Listening Tour and feedback session with community | etherpad link for responses

Hosts: Phoebe Ayers, Andrew Lih

[In Red Track]

12:30 - 13:10
40 minutes
Presentation Content translation tool tutorial Panel Wikipedia and the Representation of Reality Maryana Iskander Listening Tour breakout room / discussion Editatona (Part 2: Edit-a-thon) Mapping of Wikimedia activities to Sustainable Development Goals
13:15 - 13:40
25 minutes
Presentation Architects Build Wiki: A Pilot Campaign Featuring Black Architects of Detroit Presentation Modeling NIOSH publications on Wikidata: a case study for beginners
13:45 - 14:10
25 minutes
Presentation Edit-a-thons in the time of COVID: Lessons learned during 18 months of online editing events Lightning talks
14:10 - 14:20
10 minutes
Break
14:20 - 14:45
25 minutes
Plenary: New Maps for an Inclusive Wikipedia:  Strategies to Counter Systemic Bias (Carwil Bjork-James)
14:50 - 15:15
25 minutes
Panel Wikimedia reducing major conflicts Presentation ¡Edita Wikipedia! Un curso de formación docente elaborado en alianza entre UNAM + WMMX
15:20 - 15:35
15 minutes
Presentation Towards a more environmentally sustainable Wikimedia Movement: The Wikimedia Affiliates Environmental Sustainability Covenant Presentation Usando Wikipedia y Wikimedia Commons para la enseñanza del arte y la cultura
15:40 - 15:55
15 minutes
Presentation Cvillepedia: a case study in making a local wiki a more equitable, inclusive, and accessible archive of information Presentation What is the coverage of the 30 most spoken North American indigenous languages in Wikipedia?
16:00 - 16:25
25 minutes
Presentation Wiki Loves Monuments in the US: Updates and Discussion Presentation Participación y conocimiento libre en Wikipedia en español
16:30 - 17:00
30 minutes
Closing Session